Počet porcí: 4 - 6
Doba přípravy: 40 minut
Přísady:
- 3 střední jemně nakrájené cibule
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková lžíce soli
- 1 kávová lžička sezamového oleje
- 900 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 3 šálky polohrubé mouky
- 1 kávová lžička čerstvě umletého zázvoru a česneku
- 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 3 šálky mouky s přísadou kypřícího prášku
- studená voda
Návod:
- Promíchejte oba druhy mouky a postupně přidávejte vodu.
- Asi 4–5 minut zadělávejte těsto.
- Nechte těsto nějakou dobu odstát v pokojové teplotě.
- K mletému masu přidejte horkou vodu, nakrájenou cibuli, olej, sůl a koření; dobře promíchejte.
- Z těsta vyválejte co nejtenčí placku (na dobře pomoučeném válu) a vykrájejte kolečka o průměru přibližně 10 cm.
- Na dně pařáku nechte vařit vodu.
- Na každé kolečko vložte lžičku masové směsi a v polovině jej přehněte (jako cornwalské pirohy); okraje pevně přitiskněte.
- Pařák namažte olejem a do oleje namočte i každé momo.
- Naklaďte momo do pařáku tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
- Zakryjte pařák přiléhající pokličkou a vařte v páře asi 15–20 minut.
- Podávejte horké s čili omáčkou.
Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 4 - léto 1999.
[
10.07.1999
zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz) ]
|