Tibinfo - informační systém o Tibetu
Zajímavosti
   

Tibetská jídla

Thänthug, nudlová polévka

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 25 minut
Poznámka: vegetariáni si mohou uvařit thänthug bez masa podle stejného receptu

Přísady:

  • 1 malá cibule
  • 1 malý kousek zázvoru
  • 1 malý kousek mouli
  • 200 g jehněčího nebo hovězího masa
  • 60 g polohrubé mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička soli
  • špenát (mražený nebo čerstvý)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce oleje

Příprava:

  1. Zadělejte na těsto z polohrubé mouky; používejte pouze studenou vodu. Přikryjte a nechte odstát.
  2. Listy čerstvého špenátu omyjte a nasekejte na větší kousky. Pokud používáte mražený špenát, úplně jej rozmražte. Množství záleží na osobní chuti.
  3. Nakrájejte cibuli, česnek a zázvor.
  4. Maso nakrájejte na proužky a rozřežte na tenké kousky.

Návod:

  1. Na hluboké pánvi osmažte cibuli, česnek a zázvor.
  2. Přidejte maso a sojovou omáčku. Dobře promíchejte.
  3. Přidejte litr studené vody.
  4. Zatímco se bude vařit voda, vyválejte těsto do tvaru velké a tenké placky.
  5. Nakrájejte těsto na proužky o síle 5 cm.
  6. Proužky natrhejte na malé kousky a hned je hoďte do vroucí vody. Vařte 5 minut.
  7. Nakonec přidejte špenát a koření podle chuti. Několik minut vařte na mírném ohni.
  8. Podávejte horké.

Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 6 - zima 1999.



[  10.01.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)    ]