Situace je rozdílná ve velkých městech (Lhasa, Žikace a Gjance) a na venkově. Ve velkých městech není problém
se získáním jídla a nápojů. Ve Lhase je mnoho restaurací a hospod v širokém rozsahu cen a kvality jídla
a stolování, v Žikace a Gjance je výběr menší, ale dostačující. Na venkově je možné očekávat problémy se
zajišťováním jídla a pití. V malých vesnicích nemusíte najít žádné jídlo a nejlepším řešením je přivézt si ho
z větších měst. Na Silnici přátelství (Friendship highway) jsou motely (truckstops) a restaurace s jednoduchým
jídlem.
V celém Tibetu je možné najít tibetské a čínské restaurace a hospody. Tibetské restaurace jsou jednoduché
a levné. Neočekávejte jídelní lístek, ale příjemnou atmosféru. Typické ceny pro jedno teplé jídlo se pohybují
v rozmezí 5 - 12 Y. V těchto restauracích se podává hlavně jídlo obsahující maso. Jste-li vegetariáni, nebuďte
smutní, prostě řekněte ša me (ne maso), nebo ša me ronang (ne maso prosím), jděte přímo do kuchyně
a ukažte, na co máte chuť.
Tibetské národní jídlo je campa a tibetský čaj, který obsahuje sůl, mléko a jačí máslo. Očekávejte,
že v klášterech a chrámech dostanete velké množství jak čaje, tak campy. V restauracích se podává také nudlová
polévka thugpa, taštičky plněné masem momo, pečené nebo vařené maso, tibetský nebo čínský čaj,
zelenina, vajíčka, rýže a nudle.
[
17.06.2002
zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz) autor: Ľubomír Sklenka ]
|