Tibinfo - informační systém o Tibetu
Zajímavosti
   

Tibetská jídla

Šamdag, tibetské karí

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut

Přísady:

  • 1 malá cibule
  • 1 malý kousek zázvoru
  • 1 rajče
  • 1 kávová lžička mleté kurkumy
  • 400 g jehněčího nebo hovězího masa
  • sezamový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička soli
  • 2 velké brambory
  • 1 malý balíček celozrných vlasových nudlí
  • 1 hrst mořských řas

Příprava:

  1. Namočte celozrnné vlasové nudle a mořské řasy do studené vody a nechte 10 minut stát.
  2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
  3. Rozkrájejte maso na kostičky. Vegetariáni mohou místo masa použít toufu.
  4. Nakonec nakrájejte cibuli, česnek a zázvor.

Návod:

  1. Na hluboké pánvi osmažte cibuli, česnek a zázvor.
  2. Přidejte kurkumu, sůl a sezamový olej. Dobře promíchejte.
  3. Přidejte nakrájené maso a brambory. Dobře promíchejte.
  4. Přidejte půl litru studené vody a vařte 20 minut (plyn na stupni 4).
  5. Až budou maso a brambory uvařeny, vezměte vlasové nudle, nakrájejte na drobné kousky, propláchněte mořské řasy a přidejte je do karí.
  6. Vařte dalších 5 minut.
  7. Na závěr okořeňte podle chuti a přidejte rajče.
  8. Podávejte horké s vařenou rýží.

Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 5 - podzim 1999.



[  15.10.1999    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)    ]