Počet porcí: 8
Přísady:
- 1 šálek másla
- 1 polévková lžíce drobně rozsekaného kořene zázvoru
- 1 polévková lžíce drobně rozsekaného česneku
- 1 šálek na kostičky nakrájené červené cibule
- 1/2 kávové lžičky kurkumy
- 1/2 kávové lžičky mletého čili
- 1/2 kávové lžičky kopan masaly
- 3 šálky bramborové kaše
- 4 šálky vody
- 1 šálek na kostičky rozkrájeného toufu
- 1 šálek nadrobno nakrájených listů špenátu
- 1 1/2 kávové lžičky bílého octa
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 2 kávové lžičky soli
- 1/2 kávové lžičky černého pepře
- 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené zelené cibule
- 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené koriandrové natě
Návod:
- Ve velké pánvi či v kotlíku rozehřejte na středním ohni máslo.
- Přidejte zázvor, česnek a cibuli a 30–60 vteřin za stálého míchání smažte.
- Přidejte kurkumu, mleté čili a masalu. Dalších 30 vteřin smažte a stále míchejte.
- Přidejte brambory a zamíchejte. 3 minuty vařte a míchejte.
- Postupně přidávejte po jednom šálku vodu a stále míchejte kovovou metličkou, aby se netvořily žmolky.
- Míchejte dokud směs nebude hladká.
- Přidejte toufu a špenát. Dobře zamíchejte a přiveďte k varu.
- Přidejte ocet, sojovou omáčku, sůl a pepř. Nechejte 5 minut mírně vařit. Pokud je polévka příliš hustá,
přidejte vodu.
- Přidejte zelenou cibuli a koriandrovou nať a dobře zamíchejte.
Kopan masala
Přísady:
- 1/3 šálku koriandru
- 1/4 šálku kmínu
- 10 oloupaných tobolek černého kardamomu
- 15 oloupaných tobolek zeleného kardamomu
- 25 hřebíčků
- 2 rozlámané větvičky skořice
- 1 kávová lžička celého pepře
- 1/4 kávové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Návod:
- V hmoždíři, mlýnku na kávu nebo mixeru jemně, ne však na prášek, rozemelte dohromady koriandr, kmín,
černý a zelený kardamom, hřebíček, skořici, pepř a muškátový oříšek.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 8 - léto 2000.
[
01.07.2000
zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz) ]
|