Tibinfo - informační systém o Tibetu
Zajímavosti
   

Tibetská jídla

Tibetská bramborová polévka

Počet porcí: 8

Přísady:

  • 1 šálek másla
  • 1 polévková lžíce drobně rozsekaného kořene zázvoru
  • 1 polévková lžíce drobně rozsekaného česneku
  • 1 šálek na kostičky nakrájené červené cibule
  • 1/2 kávové lžičky kurkumy
  • 1/2 kávové lžičky mletého čili
  • 1/2 kávové lžičky kopan masaly
  • 3 šálky bramborové kaše
  • 4 šálky vody
  • 1 šálek na kostičky rozkrájeného toufu
  • 1 šálek nadrobno nakrájených listů špenátu
  • 1 1/2 kávové lžičky bílého octa
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1/2 kávové lžičky černého pepře
  • 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené zelené cibule
  • 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené koriandrové natě

Návod:

  1. Ve velké pánvi či v kotlíku rozehřejte na středním ohni máslo.
  2. Přidejte zázvor, česnek a cibuli a 30–60 vteřin za stálého míchání smažte.
  3. Přidejte kurkumu, mleté čili a masalu. Dalších 30 vteřin smažte a stále míchejte.
  4. Přidejte brambory a zamíchejte. 3 minuty vařte a míchejte.
  5. Postupně přidávejte po jednom šálku vodu a stále míchejte kovovou metličkou, aby se netvořily žmolky.
  6. Míchejte dokud směs nebude hladká.
  7. Přidejte toufu a špenát. Dobře zamíchejte a přiveďte k varu.
  8. Přidejte ocet, sojovou omáčku, sůl a pepř. Nechejte 5 minut mírně vařit. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte vodu.
  9. Přidejte zelenou cibuli a koriandrovou nať a dobře zamíchejte.

Kopan masala

Přísady:

  • 1/3 šálku koriandru
  • 1/4 šálku kmínu
  • 10 oloupaných tobolek černého kardamomu
  • 15 oloupaných tobolek zeleného kardamomu
  • 25 hřebíčků
  • 2 rozlámané větvičky skořice
  • 1 kávová lžička celého pepře
  • 1/4 kávové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Návod:

  1. V hmoždíři, mlýnku na kávu nebo mixeru jemně, ne však na prášek, rozemelte dohromady koriandr, kmín, černý a zelený kardamom, hřebíček, skořici, pepř a muškátový oříšek.
  2. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 8 - léto 2000.



[  01.07.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)    ]