Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství květen – červen 2016

27. 4. byl tibetským premiérem, sikjongem, již podruhé zvolen Lozang Sengge. Absolvent Harvardské univerzity porazil bývalého mluvčího tibetského exilového parlamentu, Penpa Ccheringa, se ziskem 57% hlasů. 27.5. složil Lozang Sengge přísahu a Penpa Cchering byl 1.6. ustanoven zástupcem Jeho Svatosti dalajlamy ve Washingtonu.

Další případ sebeupálení

Teprve v květnu se na veřejnost dostala zpráva, že se 23.3. upálila Sonaeddm Ccho (kolem 50 let), matka pěti dětí z vesnice Doca v okrese Dzoge. Zapálila se v blízkosti kláštera Sera v Dzoge a před převozem do nemocnice zemřela v klášteře, kam ji odnesl její strýc Cchuldim, místní mnich. Cchuldim byl poté na osm dní zadržen čínskou policií a Sonamin manžel byl třikrát předvolán k výslechu.

Jedná se již o 145. případ sebeupálení od roku 2009.

Protest proti těžbě

4.5. protestovalo přes sto Tibeťanů u hory Minjag Gangkar nedaleko Darcenda proti znečištění okolních vod, ke kterému dochází následkem nešetrné těžby, znovuobnovené před měsícem. Oprávněnost svého tvrzení doložili přinesenými uhynulými rybami. Po třídenních protestech bylo dosaženo dočasného zastavení všech prací těžební společnosti.

V roce 2005 byla těžba na základě rozsáhlých protestů v této oblasti také zastavena. Kvůli znečištění vody řeky Lüčhu umíralo množství ryb i dobytka a docházelo k sesuvům půdy v důsledku těžebních aktivit.

Odsouzení tibetského spisovatele

9.5. byl k sedmi a půl roku vězení odsouzen Lozang Džamjang (28), mnich kláštera Kirti a spisovatel známý pod jménem Lomig. Byl zatčený 17.4. 2015 v okresním městě Ngawa. Lomig se vzdělával také v nenáboženských studiích v klášteře Larung Gar v Sertharu a na Severozápadní univerzitě menšin v Lan-čou. Účastnil se řady diskuzí, psal básně i komentáře ke společenskému dění, například o svobodě slova spisovatelů v Tibetu.

Demolice tibetských domů

Od 1.6. začala demolice údajně nelegálních staveb podél březu jezera Kökönúr v Tanagmě v okrese Čchabčha. Se zemí bylo srovnáno na 600 obydlí, domů a retaurací, z nichž asi třetina patřila Tibeťanům. Místní se brání tím, že o oficiální povolení stavby zažádali, ale odmítli dát úředníkům úplatky, které požadovali, proto byla jejich žádost zamítnuta.

Zatčení tibetského režiséra

5.6. byl na Čchingchajském letišti v Si-ningu zadržen tibetský režisér Päma Cchetän. Důvodem prý bylo rušení veřejného pořádku. O dva dny později byl poslán na ošetření do nemocnice, neboť byl během výslechu bit. Další informace o jeho stavu nejsou známy.\r\nPäma se narodil v roce 1969 v okrese Gade a vystudoval filmová studia na pekingské filmové akademii. Proslavil se filmy Starý pes (2011), Posvátné šípy (2014) a Tharlo (2015). Je držitelem prestižního ocenění Zlatý kohout za nejlepší režisérský debut.

Redukce počtu členů buddhistické akademie

8.6. se objevily zprávy o zamýšlené redukci počtu mnichů a mnišek žijících v Larung Garu, největším buddhistickém centru v Tibetu, který se nachází v okrese Serthar. Z deseti tisíc by jich měla zůstat jen polovina. Minulý rok muselo opustit akademii 600 lidí, letos by jich mělo být 1200. V rámci projektu stavby silnice má být zbořeno až 70% ubytovacích zařízení Larung Garu.

Larung Gar byl založen v roce 1980 khänpem Džigme Phüncchogem a stal se celosvětově největším a nejdůležitějším centrem pro studium tibetského buddhismu po Kulturní revoluci.

Smrtelná nehoda tibetského herce

30.6. zahynul při dopravní nehodě během své návštěvy Tibetu tibetský herec a aktivista Gurgon Khjab (45). K jeho nejznámějším rolím patřil Karma ve filmu Himálaj - Karavana (1999). Gurgon žil mnoho let v Paříži a před čtyřmi lety se přestěhoval do New Yorku.



[  01.09.2016    autor: Lhamo  ]